Ραδιόφωνο

Αφιέρωμα στους Πειρατικούς Σταθμούς Που Κέρδισαν Μια Θέση στην Καρδιά Μας

Ο Στάθης Ψάλτης και οι γνωστές του αφιερώσεις στην Κούλα έχουν παραμείνει βαθιά χαραγμένες στην καρδιά μας. Ως μέσο για να εκφράσει την αγάπη του προς την πανέμορφη Καίτη Φίνου, ο Στάθης Ψάλτης χρησιμοποιούσε έναν πειρατικό σταθμό ραδιοφώνου. Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε σε κάθε ραδιοφωνικό σταθμό που εξέπεμπε χωρίς την απαραίτητη άδεια από το κράτος. Αν και κάτι τέτοιο ήταν πολύ εύκολο να γίνει, εν τούτοις τα προβλήματα που ακολουθούσαν τους παράτολμους ραδιοφωνικούς παραγωγούς καθιστούσαν την πειρατεία στο ραδιόφωνο ριψοκίνδυνη.

Οι πειρατικοί σταθμοί ραδιοφώνου ήταν στην πραγματικότητα η έκφραση και το μεράκι πολλών φανατικών οπαδών της μουσικής. Χρησιμοποιούσαν το ραδιόφωνο ως ένα μέσο με ευρεία εμβέλεια και ένα εργαλείο για να ακουστούν σε όλο και περισσότερο κόσμο, ο οποίος μοιραζόταν κοινές προτιμήσεις για τη μουσική και πολύ συχνά κοινή κοσμοθεωρία. Με τη βοήθεια του κατάλληλου τεχνολογικού εξοπλισμού, οι πειρατές κατάφερναν να αποκτήσουν πρόσβαση στα ραδιοκύματα και να εκπέμψουν τη δική τους μουσική επιλογή. Ταυτόχρονα, προέτρεπαν όλους όσοι τους άκουγαν να επικοινωνήσουν μαζί τους και να διαδώσουν το νέο. Με αυτό τον τρόπο, οι πειρατικοί σταθμοί διαδίδονταν παντού και έφτασαν να έχουν αποκτήσει πολύ μεγάλη φήμη.

Μόλις η αστυνομία έφτανε στα ίχνη ενός πειρατικού ραδιοφωνικού σταθμού, το αποτέλεσμα ήταν άμεσο. Οι υπεύθυνοι καταδιώκονταν και αντιμετώπιζαν συνήθως νομικές κυρώσεις. Ταυτόχρονα, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούσαν για τη ραδιοφωνική εκπομπή περνούσε στα χέρια της αστυνομίας. Όμως, αμέσως μόλις οι πειρατές κέρδιζαν την ελευθερία τους, το πρώτο πράγμα που επιζητούσαν ήταν η εξεύρεση νέου εξοπλισμού. Ο λόγος; Μα η εκ νέου δομή του καινούριου πειρατικού ραδιοφωνικού σταθμού. Το ραδιοφωνικό κοινό περίμενε με αγωνία για την επόμενη κίνηση, εξάλλου!

Φυσικά και είναι κατακριτέα η παράνομη χρήση περιουσίας που ανήκει στο κράτος. Ωστόσο, δεν μπορεί παρά κάποιος να σημειώσει τον ρομαντισμό μιας άλλης εποχής σε σχέση με τους πειρατικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς (http://alfalainaa.fi). Σε μία εποχή όπου οι εναλλακτικές μορφές έκφρασης ήταν εξαιρετικά περιορισμένες, αυτοί οι σταθμοί στο ραδιόφωνο προσέφεραν μια καινοτόμα και πολύτιμη διέξοδο. Σίγουρα στην σύγχρονη εποχή τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην. Μάλιστα, οι περισσότεροι δεν μπορούμε ούτε καν να διανοηθούμε πώς μπορούσε κάποιος να αποτραπεί από την ελεύθερη έκφραση μέσω του διαδικτύου κτλ.

Χωρίς την εξάπλωση της ψηφιακής τεχνολογίας όμως, είναι σίγουρο ότι ακόμη και σήμερα θα υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι που θα αποτολμούσαν την έκφρασή τους μέσα από το ραδιόφωνο. Πλέον, αυτό το ρόλο τον διαδραματίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ιστοσελίδες που μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει άμεσα. Χωρίς χρονοτριβή, υπάρχει πλέον η δυνατότητα δημιουργίας μιας σελίδας όπου μεταδίδεται μουσική, αλλά και οποιαδήποτε εκπομπή του δημιουργού. Επίσης, πλέον μπορεί να γίνει η εκπομπή μέσα από έναν συνδυασμό εικόνας και ήχου.

Κάποιες δεκαετίες πριν, η κατάσταση ήταν εντελώς διαφορετική αναφορικά με τις διόδους επικοινωνίας και πληροφόρησης του κοινού. Ταυτόχρονα, υπήρχαν πολλοί λάτρεις συγκεκριμένων ειδών μουσικής που χρειάζονταν έκφραση. Οι πειρατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί αποτέλεσαν και οι ίδιοι σταθμό στην ιστορία του ραδιοφώνου, συντελώντας στην εξάπλωση μουσικών ειδών αλλά και πιέζοντας προς την σωστή κατεύθυνση. Για όλα αυτά, τους αγαπάμε και τους νοσταλγούμε ακόμη και σήμερα!