Ραδιόφωνο

Οι Πειρατικοί Σταθμοί στη Ζωή Μας

Το ραδιόφωνο μας ακολουθεί από το 1920, όταν έκανε την εμφάνισή του αποκτώντας πολλούς θαυμαστές. Ακόμα και σήμερα μας συντροφεύει με την λάμψη του σε όλες τις δραστηριότητες της ημέρας μας.

Παιδικά παραμύθια και τραγούδια σε παιδικές παραστάσεις, αλλά και πολλές επιμορφωτικές εκπομπές, ήταν όλα όσα συντρόφευαν τις προηγούμενες γενιές. Οι ακροατές έδειχναν την αγάπη τους σε αυτό και την προτίμησή τους από τότε και ακόμα μέχρι σήμερα – www.rapidos24.mx. Η ζωή μας θα ήταν πολύ διαφορετική σήμερα αν δεν είχε ανακαλυφθεί ο τρόπος μετάδοσης της ενέργειας από τον Σέρβο Ν. Τέσλα, όπως και το εναλλακτικό ρεύμα.

Στην πορεία του, το ραδιόφωνο έχει αλλάξει και έχει επηρεάσει την μορφή της συσκευής, αφού με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την γνώση που έχει αποκτηθεί το μέγεθος είναι το μικρότερο δυνατό που μπορεί να χωράει σε τσέπη. Συνδυάζεται με συσκευές όπως αρχικά ήταν το κασετόφωνο αλλά και σε συνδυασμό με το πικ-απ και φυσικά το νεότερο cd player και τα κινητά τηλέφωνα. Καθώς ο τομέας της τεχνολογίας είναι αστείρευτος, περιμένουμε πολλές εξελίξεις και επιτεύγματά της να μας ενθουσιάσουν μελλοντικά.

Το ραδιόφωνο είναι η συσκευή που όξυνε τις αισθήσεις με τα έργα που διάβαζαν οι ηθοποιοί στους ακροατές ή τους καθήλωναν με τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Στην συνέχεια υπήρξαν πάρα πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί που αυτοσχέδια οι νέοι τις εποχής ζητούσαν να έχουν περισσότερες επιλογές για την ψυχαγωγία τους, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να ξεπερνά στην Ελλάδα τους 7.000. Πολλοί μάλιστα μιλάνε και για μεγαλύτερο αριθμό δηλαδή περίπου τις 10.000.

Οι σταθμοί αυτοί ονομάζονταν πειρατικοί, αφού εξέπεμπαν στα μεσαία κύματα ενώ δεν είχαν την άδεια που απαιτούνταν από τις αρχές για τη λειτουργία τους. Οι νέες γενιές έκαναν και πάλι την επανάστασή τους στο πεπαλαιωμένο σύστημα και πλέον οι επιλογές ήταν πολύ περισσότερες. Έτσι με αυτόν τον τρόπο έγιναν γνωστά πολλά είδη μουσικής στο ευρύ κοινό. Οι εκπομπές προωθούσαν τα μουσικά είδη ενώ στο τέλος του 1970 και τις αρχές του 1980 η Μέταλ μουσική και η ροκ μουσική είχαν αποκτήσει πολλούς φανατικούς θαυμαστές από το κοινό, ενώ η disco και η ποπ μουσική ήταν στο αποκορύφωμά τους. Οι ακροατές περίμεναν με αγωνία τον αγαπημένο τους ραδιοπειρατή, να τους μεταφέρει στις εξελίξεις σε καινούργια τραγούδια αλλά και τα μουσικά νέα της εποχής.

Η έδρα των πειρατικών σταθμών ήταν συνήθως κάποια σπίτια φοιτητών, ενώ μπορεί και τα σαλόνια των σπιτιών τους, όπου μόλις η αστυνομία έπαιρνε το σήμα και τους εντόπιζε εκείνοι προσπαθούσαν πολύ γρήγορα να κρύψουν τα ενοχοποιητικά στοιχεία. Η ιδέα ήρθε κυρίως από σπουδαστές ραδιοτεχνικών και ραδιοηλεκρολογικών σχολών, που με μια κεραία και έναν πομπό έφτιαξαν τους πρώτους πειρατικούς σταθμούς. Αρκετοί από αυτούς είχαν μεγάλη εμβέλεια που ξεπερνούσε τα σύνορα της χώρας και έφτανε στην γειτονική Ιταλία αλλά και την Αίγυπτο, ενώ αργότερα και μετά την νομιμοποίηση της λειτουργίας ιδιωτικών ραδιοσταθμών σταθμοί πειρατικοί όπως ο Τζερόνιμο Γκρούβι συνέχισαν την μεγάλη τους πορεία στο ραδιόφωνο.

Οι εποχές αυτές ήταν μαγικές για τους ακροατές, αφού η επικοινωνία με τον παραγωγό ήταν άμεση και πολλές φορές γινόταν μια μεγάλη παρέα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αργότερα και με την πιο επαγγελματική χροιά που επήλθε με την νομιμοποίησή τους χάθηκε η αθώα αμεσότητα ακροατή και παραγωγού.

Διαβάστε περισσότερα!