Ραδιόφωνο

Ραδιόφωνο ή Τηλεόραση και Γιατί;

Η ψυχαγωγία περιλαμβάνει τόσο το ραδιόφωνο όσο και την τηλεόραση, με φανατικούς υποστηρικτές αλλά και πολέμιους και των δύο επιλογών. Υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν την τηλεόραση και άνθρωποι που επιλέγουν το ραδιόφωνο, ως αγαπημένη μορφή διασκέδασης διαχρονικά. Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη απάντηση που να καλύπτει όλο το φάσμα των υποστηρικτών και των πολέμιων του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλοί λόγοι που συνθέτουν την κάθε επιλογή. Για να δούμε λοιπόν ορισμένα από τα πλεονεκτήματα της κάθε εναλλακτικής μορφής ψυχαγωγίας, ώστε να σχηματίσουμε μία αντικειμενική, σφαιρική άποψη.

Ξεκινώντας από την τηλεόραση, σίγουρα ο συνδυασμός ήχου και εικόνας κυριαρχεί. Με άλλα λόγια, η τηλεόραση συνδυάζει την εικόνα της εκπομπής μαζί με τον ήχο και αυτό είναι κάτι που κάνει εντύπωση στο τηλεοπτικό κοινό. Δεν περιορίζεται σε κάποιο μονάχα ερέθισμα και ως εκ τούτου είναι ολοκληρωμένη η πρόταση που προσφέρει. Επιπλέον, στην τηλεόραση ο καθένας βρίσκει ένα ευρύ φάσμα από επιλογές. Υπάρχουν ταινίες, σειρές και ντοκιμαντέρ, εκπομπές ποικίλης ύλης, ενημερωτικές εκπομπές και πληροφόρηση μέσω των ειδήσεων, όπως και ψυχαγωγικές εκπομπές και αθλητικές μεταδόσεις.

Από την άλλη μεριά, το ραδιόφωνο περιορίζεται ναι μεν στον ήχο, αλλά αυτό του προσφέρει μια συνολική προσέγγιση σε σχέση με αυτό. Μιας και ο καθένας συγκεντρώνεται σε αυτό που ακούγεται, η προσήλωση είναι πολύ μεγαλύτερη και επιπρόσθετα μπορεί να γίνει μεγαλύτερη ανάλυση στο ηχητικό αποτέλεσμα. Το ραδιόφωνο συντροφεύει τον καθένα μας σε κάθε πτυχή της ζωής, ενώ αντιθέτως η τηλεόραση έχει ορισμένους περιορισμούς. Παραδείγματος χάριν, όταν κάποιος βρίσκεται έξω και περπατά ή γυμνάζεται, όταν οδηγεί ή είναι σε κάποιο κατάστημα, η τηλεόραση δεν αποτελεί επιλογή ψυχαγωγίας. Όμως, το ραδιόφωνο μπορεί να τον συντροφεύει πάντοτε και παντού.

Η τηλεόραση σαφώς και προσφέρει ένα πιο δημοφιλές εργαλείο ψυχαγωγίας. Αποτελεί εξελιγμένη μορφή τέχνης και έχει αποκτήσει πολλούς φανατικούς εδώ και πολλές δεκαετίες. Είναι εύκολο να μεταδοθεί κάτι τηλεοπτικά, γεγονός που μαρτυρά τη δημοφιλή φύση της τηλεόρασης ανά τον κόσμο. Οι τηλεοπτικοί δέκτες προσλαμβάνουν το σήμα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και η διασκέδαση ξεκινά. Εξίσου εύκολη είναι και η ραδιοφωνική εκπομπή. Αν και ο μηχανισμός που χρησιμοποιείται στις δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικός, το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο.
Υπήρξαν κάποτε φόβοι ότι με την ανάπτυξη της τηλεόρασης και πολύ περισσότερο του διαδικτύου, το ραδιόφωνο θα έπαυε να αποτελεί δημοφιλή επιλογή για την πλειοψηφία των ανθρώπων. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να έχει βάση. Αν και έχει αλλάξει μορφή η ραδιοφωνική μετάδοση, εν τούτοις οι υποστηρικτές του ραδιοφώνου συνεχίζουν να το αγαπούν και να μάχονται γι’ αυτό.

Σίγουρα έχουν υπάρξει μεταβολές και προσαρμογές σε σχέση με τις εκπομπές. Για παράδειγμα, πλέον είναι πολύ συχνό το φαινόμενο των διαδικτυακών ραδιοφωνικών σταθμών. Κάποιος μπορεί εύκολα να ακούσει την αγαπημένη του ραδιοφωνική εκπομπή μέσα από το διαδίκτυο. Με αυτό τον τρόπο, η εμβέλεια εκπομπής πολλαπλασιάζεται και η εν λόγω ραδιοφωνική εκπομπή γίνεται πια προσβάσιμη για πολύ περισσότερο κόσμο.

  • Τόσο το ραδιόφωνο όσο και η τηλεόραση αποτελούν εξαιρετικές εφευρέσεις του αιώνα που μας πέρασε. Οφείλουμε να εκτιμούμε την συνεισφορά τους στον τομέα της ψυχαγωγίας, όπως και της πληροφόρησης διαχρονικά και να τις σεβόμαστε για όλα όσα έχουν προσφέρει έως τώρα στην ανθρωπότητα.