Ραδιόφωνο

Ραδιόφωνο & Διαφημίσεις: Μια Πραγματική Τέχνη

Έχετε ποτέ ακούσει διαφημίσεις στο ραδιόφωνο; Είναι πραγματικά μια ξεχωριστή μορφή τέχνης! Είτε προσπαθούν να σας προωθήσουν ένα νέο προϊόν είτε σας εκθέτουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα τραπεζικό δάνειο σε εσάς και την επιχείρηση ή την οικογένειά σας, ορισμένες διαφημίσεις αποτελούν εξαιρετικό εργαλείο προώθησης των συμφερόντων της εκάστοτε επιχείρησης. Εάν από την άλλη πλευρά είστε επιχειρηματίας, τότε είναι προς το συμφέρον σας να ασχοληθείτε με τον κλάδο των ραδιοφωνικών διαφημίσεων. Είναι σίγουρο πως μία τέτοια έκθεση στο κοινό θα σας αποφέρει ξεχωριστούς καρπούς και θα ισχυροποιήσει τη θέση σας στην αγορά.

Μία ραδιοφωνική διαφήμιση οφείλει να ξεχωρίσει, έτσι ώστε να προσελκύσει αλλά και να διατηρήσει το ενδιαφέρον του ακροατή. Καθώς δεν υπάρχει εικόνα να συνδυαστεί με τον ήχο, δεν υπάρχει αντίστοιχα κανένα άλλο στοιχείο που να μπορεί να βελτιώσει το τελικό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό το λόγο και ολόκληρη η προσοχή του ακροατή πέφτει επάνω στον ήχο. Το ηχητικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι γεμάτο ζωντάνια, ενδιαφέρον και γιατί όχι χιουμοριστικό. Θα πρέπει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η ραδιοφωνική διαφήμιση να ενημερώνει τον καταναλωτή σχετικά με ένα συγκεκριμένο προϊόν ή μία υπηρεσία.

Δεν θα πρέπει τίποτε να παραμένει ασαφές. Μέχρι το τέλος της διαφήμισης, ο ακροατής οφείλει να γνωρίζει πώς και γιατί να προμηθευτεί το διαφημιζόμενο προϊόν. Πρέπει να υπάρχει σαφώς κάλεσμα για δράση εκ μέρους των επίδοξων καταναλωτών, περιλαμβάνοντας τηλέφωνο επικοινωνίας ή ακόμη και την ιστοσελίδα της επιχείρησης. Ο χρόνος μπορεί να φαίνεται περιορισμένος, αλλά στα χέρια των κατάλληλων επαγγελματιών αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Κάθε δευτερόλεπτο μετράει και το αποτέλεσμα μερικές φορές είναι απολύτως μαγευτικό.

Μια διαφήμιση για να είναι επιτυχημένη στο ραδιόφωνο πρέπει να συγκεντρώνει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Να παραμένει ενδιαφέρουσα μέχρι το τέλος
  • Να μένει στη μνήμη του ακροατή, ιδανικά ως μία ευχάριστη ανάμνηση
  • Να περιλαμβάνει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά του προϊόντος ή της υπηρεσίας που διαφημίζεται
  • Να προσφέρει αρκετούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στην επιχείρηση και το αγοραστικό κοινό
  • Να μην επαναλαμβάνεται
  • Να μην καταντά κοινότυπη και εν τέλει βαρετή

Οι ηθοποιοί που θα κληθούν να συμμετέχουν στη ραδιοφωνική διαφήμιση είναι εξίσου σημαντική με το περιεχόμενο της διαφήμισης. Ένας ηθοποιός που ασχολείται με ραδιοφωνικές διαφημίσεις οφείλει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην άρθρωσή του από την εικόνα του. Άλλωστε, η φωνή και τα χαρακτηριστικά της είναι εκείνα τα μυστικά που θα καθορίσουν την επιτυχία της διαφήμισης. Γι’ αυτό το λόγο και οι διαφημιστές επιλέγουν ύστερα από λεπτομερή ανάλυση τους ηθοποιούς που θα χρωματίσουν με τις φωνές τους τη διαφήμισή τους. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που θα βοηθήσουν το προϊόν ή την υπηρεσία να εντυπωθεί στη μνήμη του αγοραστικού κοινού.

Αν και η μορφή του ραδιοφώνου έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, εντούτοις οι ραδιοφωνικές διαφημίσεις δεν έχουν πάψει να συγκεντρώνουν μεγάλη προσοχή. Υπάρχουν μάλιστα ορισμένοι άνθρωποι που αρέσκονται σε τέτοιου είδους διαφημίσεις και τις προτιμούν. Μάλιστα πολλές φορές μια ραδιοφωνική διαφήμιση είναι σε θέση να ενημερώσει το κοινό για προϊόντα ή υπηρεσίες που ήταν μέχρι τότε άγνωστα σε αυτούς. Ειδικά όσοι δεν παρακολουθούν τηλεόραση συχνά θα διαπιστώσουν ότι μία ραδιοφωνική διαφήμιση είναι εξαιρετικά χρήσιμη!