Ραδιόφωνο

Ραδιόφωνο και η Ένδοξη Ιστορία του

Το ράδιο έχει μπει στην ζωή μας από το 1920, ενώ τότε φυσικά βρισκόταν σε πειραματικό στάδιο. Μέσα από το ραδιόφωνο, οι επόμενες γενιές έχουν ζήσει όλα τα συγκλονιστικά γεγονότα που έχουν σημαδέψει την παγκόσμια ιστορία.

Μέσα από το ραδιόφωνο ανακοινώθηκαν όλα τα ιστορικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και πάντα ήταν το μέσο από το οποίο ενημερώνονταν οι πολίτες για τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς που επηρέαζαν την ζωή τους. Μετά την απελευθέρωση, το ραδιόφωνο άλλαξε άρχισε να εκπέμπει σταθμούς όπως ήταν η ΕΙΡ, δηλαδή το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας το 1945. Τότε έκανε την προσπάθεια να ανασυγκροτήσει το ραδιόφωνο, ενώ λίγο αργότερα το 1947 ιδρύθηκε το Δεύτερο πρόγραμμα. Ο σχεδιασμός του ήταν ψυχαγωγικός και επιμορφωτικός, ενώ δημιουργήθηκε και το τρίτο πρόγραμμα που μετέδιδε αποκλειστικά κλασσική μουσική. Με τον εμφύλιο να είναι προ των πυλών, το 1948 η εκπομπή με τον τίτλο η Φωνή της Αλήθειας μεταδιδόταν από την πρώην Γιουγκοσλαβία, ενώ διήρκησε η μετάδοσή της από το ραδιόφωνο μέχρι και το 1967.

Μελλοντικά προστέθηκαν πολλές ψυχαγωγικές εκπομπές που έμειναν στην ιστορία του ραδιοφώνου. Μεγάλα θεατρικά έργα αλλά και ανάγνωση βιβλίων γνωστών συγγραφέων που σημάδεψαν με τα έργα τους τον κόσμο της λογοτεχνίας αφηγούνταν στο κοινό από γνωστούς ηθοποιούς της εποχής. Τα Σήριαλ που υπήρχαν από εκείνη την εποχή διαβάζονταν και μεταδίδονταν μέσω του ραδιοφώνου, κρατώντας σε αγωνία τους ακροατές. Στο κάθε σπίτι δεν γινόταν μάχη για το τηλεκοντρόλ, αλλά για την ώρα που θα μεταδιδόταν η αγαπημένη εκπομπή στο ραδιόφωνο.

Είναι αλήθεια ότι οι σταθμοί ήταν μετρημένοι. Ήταν αριθμητικά από δύο ως τρεις το πολύ, αλλά ήταν αρκετοί για να κρατούν καθηλωμένους τους ακροατές. Παράλληλα καλλιεργούσαν και την φαντασία τους με εικόνες και αρώματα από την κάθε αφήγηση, κρατώντας τις αισθήσεις τους σε εγρήγορση. Το ραδιόφωνο ήταν η τηλεόραση της εποχής και δεν υστερούσε σε τίποτα από αυτή. Άλλωστε η εικόνα και τα χρώματα προέρχονταν μέσα από τη φαντασία.

Μεγάλοι αθλητικοί αγώνες μεταδίδονταν μέσα από αυτό και όσοι ήθελαν μαζεύονταν σε παρέες για να σχολιάσουν τους αγώνες. Όταν κέρδιζε η ομάδα που προτιμούσαν, η λέξη Γκολ ηχούσε με έναν αλλιώτικο τρόπο στις γειτονιές.

Από το ραδιόφωνο οι νεότερες γενιές άκουσαν το πρώτο τραγούδι από ξένο καλλιτέχνη που σημάδεψε τα εφηβικά τους χρόνια, συναυλίες αλλά και τα δρώμενα που λάμβαναν μέρος την εποχή αυτή. Οι Οπερέτες ήταν μέσα στο πρόγραμμα μετάδοσης, αλλά και οι ανακοινώσεις από απολυταρχικά καθεστώτα που ανακοίνωναν τον πλήρη έλεγχο της χώρας.

Η Τεχνολογία, είχε χτυπήσει την πόρτα στο παρόν και το μέλλον των επόμενων γενεών και μάλιστα η συσκευή άλλαξε πολλές μορφές μέχρι την σημερινή εποχή. Το ραδιόφωνο αποτελεί ακόμα κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Άλλωστε η μουσική είναι στην ανθρώπινη φύση, ενώ η φαντασία είναι ακόμα εκείνη που μας ταξιδεύει με τις μουσικές από το ράδιο που είναι ανεκτίμητες και δεν αντικαθιστώνται. Το ραδιόφωνο είναι εκείνο που αναζητάμε κάθε φορά όταν θέλουμε να ενημερωθούμε αλλά και να ψυχαγωγηθούμε στο σπίτι όπως και στον δρόμο για την δουλειά από συσκευές μετάδοσης. Μπορεί να έχουν εξελιχθεί, αλλά πάντα κρύβουν την μαγεία που προσφέρει το ράδιο από την ανακάλυψή του μέχρι και σήμερα.